Utrustning till fotbollsfotografering

Written by admin on February 15, 2019 Categories: j-bild

Det går så klart till viss mån bra att fotografera sportsliga händelser på en “hobby-nivå” – så länge bildens resultat inte är det viktiga. Fotar du med syftet att ta riktigt bra bilder som kanske till och med ska hålla en “säljande” kvalitet och fungera till specifika ändamål gäller det däremot att ha rätt utrustning. Det bör nämnas att just sportfotografering tillhör de fotogenrer som kräver mer tekniska inställningar än andra.

Fotboll en svårfångad sport

En sammansvetsad fotoutrustning är A och O för dig som vill garantera bra bilder från till exempel en fotbollsmatch. Just fotboll är nämligen en klurig sport att fotografera eftersom dina objekt, det vill säga spelarna, dels rör sig i snabb hastighet, dels befinner sig en bit bort från dig. Vid ishockeyfotografering brukar normalt sett fotograferna befinna sig direkt vid plexiglaset, men på fotbollsmatcher är avståndet mellan kameran och planen betydligt längre.

Du som ska fota fotboll bör därför investera i ett teleobjektiv för att kunna fånga det som händer på längre avstånd; till exempel vid avspark. Ett kamerahus med vidvinklig optik är ett annat tips när det kommer till utrustning för fotbollsfotografer. Det hjälper dig att komma “närmre” och dina bilder blir mer effektfulla och känsloladdade. Några av tidernas mest klassiska sportbilder är tagna under fotbollsmatcher. Med rätt utrustning kan det alltså gå att få till fantastiska sportbilder för dig som gillar att fota i fotbollsmiljö.

Satsa på enbensstativ

Eftersom en fotbollsmatch sällan är stillsam och planen dessutom stor till ytan kommer ett enbensstativ vara din bästa vän. Det hjälper dig att avlasta armar från både kamera och objektiv samtidigt som det kan ge dig ett balanserat stöd när ögonblicket ska fångas. Du kan även använda trebensstativ, men för att undvika att stativet “kommer i vägen” är enbensstativet det smidigaste alternativet. Det finns många modeller att välja på idag och tipset är att prova dig fram innan du köper stativ.

Comments Off on Utrustning till fotbollsfotografering