Lär dig ta bra sportbilder

Written by admin on February 15, 2019 Categories: j-bild

Att fotografera sport är ingen enkel match i praktiken eftersom du sällan har chansen att få ett visst objekt i statisk rörelse. Tvärtom krävs det som sportfotograf en hel del tekniskt kunnande för att säkerställa att dina bilder från en fartfylld sportscen blir bra.

Slutartiden är avgörande

Det som i slutändan avgör hur bra själva rörelsekänslan blir i bilden är slutartiden. För att den “snabba” sportscenen ska bli så skarp som möjligt samtidigt som bakgrunden ska förbli oskarp krävs rätt slutartidsinställning. Det finns många matnyttiga kanaler på youtube till den här typen av lärande. Jag själv lärde mig det mesta om just slutartid och rörligt foto på “Digital Camera World” – en inspirerande foto-kanal på YouTube.

Att fånga ögonblicket

Som sportfotograf handlar mycket om att fånga det där magiska ögonblicket som är avgörande för matchen, loppet eller det sportsliga arrangemang det handlar om. Ett stående tips brukar vara att använda bildserieläget på din kamera för att inte riskera att missa någonting. Du som har lite vana vet å andra sidan att det är en obeskrivlig känsla att lyckas fånga ögonblicket på en enda chans. Tipset är faktiskt inte mer komplicerat än att du bör lära dig sporten du ska fota.

Ju mer förståelse du har för en viss sport, desto större är chansen att du lyckas fånga det avgörande momentet. Du kan faktiskt “träna” på egen hand med hjälp av en kompis som får sparka en boll medan du försöker fota det exakta ögonblick foten träffar bollen.

Den avgörande vinkeln

Ett avslutande tips till dig som vill lära dig att ta bra sportbilder är att hitta bästa möjliga vinkel. Se till att spelaren eller kanske den del av planen du vill fokusera på är rätt placerat i kamerans sökare. Du ska även ha förberett fotograferingen genom att ställa in kameran med rätt funktioner så att du kan bara kan fokusera på att ta bilden i rätt ögonblick.

Kändes det här som värdefulla tips? Det kommer fler!

Comments Off on Lär dig ta bra sportbilder