Joel Marklund – en mästare inom sportfotografering

Written by admin on February 15, 2019 Categories: j-bild

Sportfotografer verkar må hända ofta i det “gömda”, men det är definitivt en genre vi bör uppmärksamma. Faktum är att de flesta av oss känner igen bilder, men vi har inte lika bra koll på vem som ligger bakom det fångade ögonblicket. Joel Marklund är en av dessa och han är dessutom en av våra mest prisbelönta fotografer inom sportgenren.

Priser och utmärkelser

Joel Marklund har under årens lopp vunnit flertalet priser och hedrande utmärkelser för sitt yrkesutövande. Han har plåtat alla tänkbara idrottssammanhang och även kommit nära stora atleter med sin vassa lins. När jag läser på om Joel Marklund fastnar jag för just hans bakgrund, vilken skiljer sig lite från majoriteten fotografer. Kameran kom liksom “på köpet” med hans stora journalistiska intresse och inte vice versa. Det var med andra ord inte känslan av att fånga ögonblicket i bild som tog honom dit han är idag, utan det var hans brinnande skrivlust. Ödet ville annorlunda med hans skrivdrömmar och idag räknas 32-åriga Marklund till en av våra absolut största sportfotografer.

Den kompletta bilden

Joel Marklund är en perfektionist ut i fingertopparna och det är förmodligen anledningen till hans framgång. Dessutom besitter fotografen ett slags tävlingssinne, vilket är viktigt när du jobbar som sportfotograf. Under en match finns många fotografer representerade, men vem som tar den bästa bilden är i mediavärlden lika viktigt som vilket lag som vinner matchen! Marklund har förmågan att fånga just vad tidningar och även läsare efterfrågar – en visuell sammanfattning.

Hockey från USA

Joel Marklund bor och verkar numer från USA där han bland annat är delägare i en känd bildbyrå som levererar sportfoton till flertalet svenska mediehus. Ishockey har kommit att bli en av Marklunds främsta fotomiljöer där han bevakar både NHL och stora turneringar. Han spelade själv under uppväxten i Boden och hockeykunskapen är en hjälp i yrket som ishockeyfotograf.

Det kanske är hans norrländska ursprung som får Marklund att känna sig som hemma runt hockeyrinken!

Comments Off on Joel Marklund – en mästare inom sportfotografering