Grundläggande kamerautrustning – att tänka på!

Written by admin on February 15, 2019 Categories: j-bild

Fototekniken har utvecklats i rask takt de senaste decennierna och det är tämligen lätt att komma igång med ditt sportfotande. Här tänkte jag ge dig några konkreta tips gällande grundläggande kamerautrustning som gör att du kan ta din hobby till nya höjder.

“Snabb” kamera

Som fotograf ställs du direkt inför valet av kamera, vilket kan kännas aningen omtumlande med tanke på det stora utbud som finns idag. Tipset är dock att satsa på en kamera som är “snabb”. Med “snabb” innebär att kameran du väljer både ska ha en snabb serietagning och snabb autofokus. Det gör ditt fotande så mycket lättare!

Om jag ska nämna några specifika kameror som jag personligen tycker passar bra till sportfotografering är Nikon D500 och Panasonic Lumix DC-G9 två modeller att rekommendera. Vill du ta ditt fotande till riktiga professionella höjder är Sony A9 och Nikon D5 två höjdare – men de kostar också skjortan!

Ett stabilt stativ

Många skippar att investera i ett stativ, vilket egentligen är ett stort misstag. Ett bra stativ ger ett otroligt viktigt stöd och när det kommer till sportfotografering kan det vara avgörande för hur skarp och bra en bild blir. Se därför till att ha ett stativ när du sätter igång som hjälp för att stabilisera ditt fotande. Ett tips för dig som känner att budgeten stramar efter inköpet av kamera är att köpa tillbehör som stativ begagnat.

Objektivet i fokus

Du har säkert sett det själv – det där objektivet alla fotografer runt fotbollsplanen använder. Det kallas för teleobjektiv och har en hög brännvidd som gör det möjligt för dig att via kameran ta dig närmare det objekt du ska fota. Du kan med andra ord låta objektet hamna i fokus på bilden och övriga scenen som bakgrund. Standardzoom brukar räcka ganska långt när du fotar sport, men du bör också ha en enklare typ av telezoom tillhanda. Nikon och Canon har riktigt bra varianter i olika prisklasser!

Comments Off on Grundläggande kamerautrustning – att tänka på!